Puljak o centru o autizmu

Puljak o centru o autizmu

Splitu treba izgraditi multidisciplinarni centar za djecu i odrasle osobe s autizmom.

Ivica Puljak dao je snažnu podršku prijedlogu izgradnje multidisciplinarnog centra za djecu i odrasle s autizmom. Riječ je o projektu vrijednom oko 50 milijuna kuna, koji bi zadovoljio potrebe djece i odraslih korisnika u Splitu.

Splitski Centar za autizam trenutno pohađa oko 80 osoba, od kojih je više od 20 odraslih. Prostorni kapaciteti sadašnjeg Centra razdvojeni su na dvije lokacije u Rendićevoj i Ulici sedam Kaštela te nisu dovoljni za kvalitetan rad s korisnicima. Zbog nedostatka prostornih kapaciteta radi se u dvije smjene, a stručni suradnici i predmetni nastavnici nemaju primjerene uvjete rada. Uz priljev novih korisnika realno je za očekivati da će sljedeća školska godina biti zadnja u kojoj će Centar moći primati novu djecu zbog nedostatnih prostornih kapaciteta.

– Kao kandidat za gradonačelnika Splita dajem snažnu podršku prijedlogu izgradnje novog centra s multidisciplinarnim uslugama, od rane intervencije, odgoja i obrazovanja do skrbi – rehabilitacije odraslih osoba na lokaciji koja će biti primjerena interijerom i eksterijerom. Novi centar imao bi dvorište, vrt za radno osposobljavanje odraslih korisnika, parking i sve ostale potrebne sadržaje. Ovaj projekt bi iznosio oko 50 milijuna kuna i može se u cijelosti financirati iz socijalnih fondova Europske unije – izjavio je Ivica Puljak, kandidat za gradonačelnika Splita.

Preliminarni projekt

Djelatnici Centra, u suradnji sa studentima i profesorima Sveučilišta u Splitu izradili su i preliminarni projekt novog sveobuhvatnog objekta, s oko 4800 m2 prostora Centra za autizam i oko 1800 m2 Centra za rehabilitaciju, te vanjskih prostora vrta, dvorišta, parka, parkirališta i ostalih sadržaja. Puljak kao moguće lokacije za izgradnju ovog objekta navodi područje između Žnjana i Pazdigrada, dvije na Kili i Stobreču te još jednu na Pazdigradu.

– Ovakav Centar bi zadovoljio potrebe djece i odraslih korisnika, kao i njihovih roditelja, učitelja te drugih osoba koje sudjeluju u procesu odgoja, obrazovanja i rehabilitacije. Mi planiramo u prvoj godini mandata dovršiti projekt i osigurati lokaciju, zatim ga prijaviti na europske socijalne fondove i zatim izgraditi i staviti u funkciju. Da bi Split zaista bio centar svita mora znati uključiti sve ljude koje ima, sa svim svojim talentima. Mora posebno voditi brigu o ranjivima, ali na način da ih uključi u zajednicu i iskoristi i njihove talente. Vrijednost grada je u ljudima. Svim ljudima. I briga za njih ne prestaje niti jedan dan. Split će biti centar ljudske osjetljivosti, centar brige za druge, centar pozitive, centar izvrsnosti, centar znanja, centar kulture, centar sporta. Split će biti centar svita – rekao je Puljak.