nedostatak parkirališnih mjesta

Stranka Centar o parkirališnim mjestima

Ivica Puljak: “Jedan od najvećih komunalnih problema Splita je nedostatak parkirališnih mjesta”

Konferencija za medije

Nakon obilaska svih gradskih kotareva i mjesnih odbora građani su nam potvrdili da je najveći komunalni problem u gradu Splitu nedostatak parkirališnih mjesta. Taj problem stvorile su neodgovorne vlasti, koje su godinama obećavale da će ga riješiti, a nisu – izjavio je na konferenciji za medije, Ivica Puljak kandidat za splitskog gradonačelnika.

Konferencija je održana u Vinkovačkoj ulici u neposrednoj blizini zemljišta na kojem Puljak predlaže izgradnju garaža.

– Na ovoj lokaciji bi mogao biti parking za više stotina vozila. Ukupna površina ovog zemljišta je oko 8000 m2, polovina je u vlasništvu grada, a drugi dio je privatno. Treba se dogovoriti s privatnikom i napraviti parking i javne sadržaje. U Požeškoj ulici, može se napraviti parkiralište za 100 vozila, a idejni projekt već postoji. Realizirati parking je moguće i u drugim ulicama u ovom kvartu – predlaže Puljak i dodaje kako su Plokite, jedan od kvartova koje je HDZ u svojim lažnim obećanjima zaboravio i da se uz naziv Siromašna četvrt, sada može zvati i “Zaboravljena četvrt”.

Ambicioznije riješenje problema

Kao ambicioznije riješenje problema parkirališnih mjesta, Puljak predlaže iznalaženje sredstava za izgradnju podzemnih garaža u koncesijama s privatnicima. Ističe kako u Splitu postoje poduzetnici i građani koji žele investirati u parking mjesta i garaže.

– Treba iskoristiti EU fondove, koji najviše sredstava dodjeljuju ekološkim i održivim projektima. Split treba imati ambiciju postati najčišći i najzeleniji grad u Hrvatskoj. Jedan od takvih projekata koje smo predlagali u zadnjoj kampanji, a kada postanem gradonačelnik ćemo ga realizirati – je projekt velike šetnice od Marjana do Stobreča preko Kamena, koja će zaokružiti cijeli grad. To će biti biciklistička i šetačka staza koja će smanjiti potrebu za automobilima. Za posjetitelje i goste našeg grada realizirat ćemo projeket “Park and ride” koji su već napravljeni u mnogim europskim i svjetskim gradovima. U tom konceptu veliki parkinzi se grade na periferiji grada. Kada gosti dodu u posjet tamo parkiraju svoj auto, a onda dobrim i efikasnim javnim prijevozom idu u centar grada. Treba razvijati održive, a ne privremene projekte, kakvih je u Splitu bilo previše, a naročito zadnjih godina. Vrijeme je da Split postane centar kvalitetnog življenja, da postane centar svita – rekao je Puljak.