split pazar

Puljak o pazaru.

Potrebna je temeljita rekonstrukcija!

Prostor Pazara je u prošlosti loše održavan i potrebna mu je temeljita rekonstrukcija. Jedino što je uspio zadržati je mediteranska živost, koju svakako treba i dalje njegovati. Pazar je jedan od simbola grada Splita. Njegova prvenstvena funkcionalnost je zadovoljenje potreba građana okolnih kvartova, a i svih ostalih građana Splita i naših gostiju.

PROSTOR HRVOJEVE ULICE TREBA OSLOBODITI OD KIOSKA

Sam prostor tržnice treba osuvremeniti, ali zadržavajući mediteranski duh i u skladu sa stručnim smjernicama, s obzirom da se nalazi odmah uz Dioklecijanovu palaču. Prostor Hrvojeve ulice treba osloboditi od kioska, kojima se treba naći alternativna lokacija. Također je potrebno pronaći model poticanja lokalnih proizvođača poljoprivrednih proizvoda, uz naravno, zadržavanje kvalitete i autohtonosti.

SVE TREBA NAPRAVITI KROZ JAVNE NATJEČAJE

U široj slici rekonstrukciju i razvoj Pazara treba povezati i s rekonstrukcijom i razvojem ostalih tržnica po drugim kvartovima, kroz jedan sveobuhvatni projekt, koji bi se realizirao po etapama. Gradske tržnice su vitalna središta grada i kvartova. Treba ih obnoviti i  time potaknuti malu ekonomiju i gradski život u javnom prostoru. Sve to treba napraviti kroz javne natječaje, u uskoj suradnji sa strukom, u kojoj je vrlo važno zadovoljiti potrebe građana, uz očuvanje baštine i mediteranskog duha Pazara.