Centar o školama

Centar o školama

Ivica Puljak i Bojan Ivošević: “Split će biti grad s najboljim standardom obrazovanja u Hrvatskoj”!

Prema europskom standardu obrazovanja sve škole moraju biti u jednoj smjeni, imati dvorane i sva djeca moraju imati topli obrok u školama. U našem prvom mandatu izgradit ćemo osnovu školu na Kili i novi Centar za autizam, napraviti većinu dvorana, u sve niže razrede uvesti cjelodnevni boravak, a do kraja drugog mandata Split će imati europski standard obrazovanja.

Sve škole u Splitu bit će u jednoj smjeni, sve će imati dvorane i sva djeca će imati topli obrok u školama. Ovo je europski standard, kakav naša djeca zaslužuju. Time će se najprije povećati kvaliteta cijelog odgojno-obrazovnog procesa, djeci osloboditi vrijeme za dodatne aktivnosti u školama u poslijepodnevnim satima, a roditelji i djeca će provoditi kvalitetnije i sadržajnije vrijeme zajedno. To je program za dva mandata, a već u prvom ćemo napraviti velike iskorake – izjavio je danas kandidat za gradonačelnika Splita, Ivica Puljak, predstavljajući dio izbornog programa kojim najavljuje, u suradnji s državom, osigurati sredstva za nastavak programa pomoćnika u nastavi, uvesti građanski odgoj i programe kontinuiranog usavršavanja nastavnika, podržati postojeće i uvesti dodatne sadržaje te posebnu pažnju posvetiti nadarenim učenicima.

RAD ŠKOLA U TRI SMJENE JE NACIONALNA SRAMOTA

Grad Split ima 29 osnovnih škola, od kojih je sedam u jednoj smjeni, 20 u dvije, a dvije škole rade u tri smjene. – Rad škola u tri smjene je prava nacionalna sramota. Ali i sramota za jedan grad. 21 škola ima dvorane, a 8 nema. Đaci na školi u Mertojaku tjelesni rade u atriju. Kad to vidite, ne možete ostati ravnodušni. Produženi i cjelodnevni boravak postoji u 16 škola, ali samo 8% učenika pohađa te programe – upozorio je Puljak održavši, s kandidatom za zamjenika Bojanom Ivoševićem, zanimljivu prezentaciju na fotografiji satelitske snimke Splita veličine 7 m2, na kojoj su označili sve osnovne škole i predstavili program s vrlo konkretnim projektima.

NOVA ŠKOLA NA KILI I NOVI CENTAR ZA AUTIZAM

Odmah na početku mandata Puljak i Ivošević najavljuju pronalazak lokacije i izgradnju nove škole na Kili i novog Centra za autizam, izradu projekata i početak gradnje ovih škola.

– Škola na Kili će rasteretiti škole na Mejašima, te će ona prijeći na rad u dvije smjene, i školu Žnjan-Pazdigrad, koja će se vratiti na jednosmjenski rad. Više se nikada neće dogoditi ovo što se dogodilo na Kili: napravio se cijeli novi kvart, a tek onda, za par godina se napravila ambulanta, vrtić još nije proradio, a izgradnja škole nije niti započela. Mi ćemo ambulantu, vrtić i školu graditi zajedno s novim kvartovima. Zatim ćemo dograditi škole Ravne njive – Neslanovac i Split 3, napraviti dvorane u školama Pujanki, Sućidar, Manuš i Stobreč, za što već postoje projekti. Dvoranu za školu Mertojak ćemo staviti kao prioritet, pronaći lokaciju, riješiti pravne probleme i započeti gradnju kompleksa dvorana za školu i za kvart – izjavio je Ivošević.

Realizacijom ovih projekata Split će postati grad s najboljim standardom obrazovanja u Hrvatskoj.