Centar o sportu

CENTAR O SPORTU.

Split kao grad u kojem su sport i tjelesna aktivnost korisni za zdravlje i način života svih njegovih građana.

Mi Split vidimo kao grad u kojem su sport i tjelesna aktivnost korisni za zdravlje i način života svih njegovih građana, a vrhunski sportski rezultat je posljedica mudrog planiranja i ulaganja, te sustavnog i stručnog rada.

Naš glavni cilj je povećenje postotka stanovnika uključenih u organizirane tjelesne aktivnosti u okviru sustava sporta, s naglaskom na djecu i mlade. Također želimo iskoristiti izvrsnost i inovativnost kompetentnih i poduzetnih stručnjaka i znanstvenika u području kineziologije, zdravlja i sporta u cilju unaprijeđenja sustava tjelesnog vježbanja i sporta.

ANALITIČKO-INFORMACIJSKI SUSTAV SPORTA

Uspostavavit ćemo analitičko-informacijski sustav sporta Grada Splita te unaprijediti sustav pravne regulative, planiranja, financiranja i programske kontrole trošenja sredstava u okviru Programa javnih potreba u sportu Grada Splita. Urediti postojeće te izgraditi nove sportske objekte s ciljem što ravnomjernije dostupnosti tjelesnog vježbanja i sporta a u svim gradskim kotarevima. Unaprijedit ćemo sustav stručnog rada, zdravstvene skrbi i znanstvenog pristupa u sportu Grada Splita, unaprijediti i prepoznatljivost “sporta za sve” (sportske rekreacije, sporta osoba s invaliditetom, školskog i studentskog sporta) kao sustava masovnog bavljenja sportom, uspostaviti i razvoj projektnog pristupa unaprijeđenju vrhunskog i profesionalnog sporta kao prepoznatljivog brenda grada Splita.

MEDIJSKE KAMPANJE I ORGANIZIRATI EDUKACIJSKE AKTIVNOSTI

Pokrenut ćemo medijske kampanje i organizirati edukacijske aktivnosti s ciljem promicanja važnosti sporta i tjelesnih aktivnosti za zdravlje, unaprijediti postojeće i osmisliti nove modele financiranja sustava sporta i tjelesnog vježbanja, te stvoriti pretpostavke za financiranje sporta iz različitih programskih područja gradskog proračuna (socijalna skrb, zdravstvo, obrazovanje i sl.) i EU fondova. Osmislit ćemo model sportskih vaučera kao alata za izravnu podršku uključivanju što većeg broja djece i mladih u sport i tjelesne aktivnosti korisne za zdravlje.

POVEZATI POSTOJEĆE KAPACITETE, SLUŽBE I UDRUGE

Iskoristit ćemo i povezati postojeće znanstvene i stručne kapacitete visoko obrazovnih ustanova, gradske službe za sport, splitskog saveza sportova kao krovne sportske udruge, s entuzijazmom i znanjima sportaša i stručnih djelatnika u sportskim klubovima. Zatim ćemo izraditi model i povezati izdvajanja za sport s aktualnim stanjem i mogućnostima proračuna. U okviru sustava Gradske uprave ustrojit ćemo efikasnu i proaktivnu međusektorsku organizacijsku jedinicu koja će koordinirati sve aktivnosti vezane za poboljšanje kvalitete života i unaprijeđenja zdravlja kroz sustavno uključivanje i bavljenje tjelesnim vježbanjem i sportom.

SMANJITI UTJECAJ POLITIKE NA ODLUKE VEZANE ZA STRUČNA PITANJA

U cilju unaprijeđenja stručnosti rada i kontinuiteta u području sporta i tjelesnog vježbanja želimo smanjiti utjecaj politike na odluke vezane za stručna pitanja u ovom području. Donošenju odluka o organizaciji velikih sportskih priredbi ili gradnji objekata trebala bi prethoditi jasna i nedvosmislena procedura tijekom koje će se izradom analize troškova i koristi  dokazati javni interes Grada. Nadalje želja nam je preciznije definirat što se može smatrati vrhunskim sportskim rezultatom te propisati sportski standard vrhunskih sportaša kako bi se najkvalitetnije u sustavu sporta dodatno potaknulo u smjeru rezultatske i zdravstveno usmjerene izvrsnosti. Jako je važno da se odrede strateški pokazatelji kojima će se pratiti realizacija aktivnosti za koje se troše proračunska sredstva.